Vol. 22, No 1 (2011)

Sumário

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Artigos Originais / Original Articles

THERMOANALYTICAL STUDY OF NATIVE CASSAVA STARCH AND TREATED WITH HYDROGEN PEROXIDE
Estudo termoanalítico do amido de mandioca nativo e tratado com peróxido de hidrogênio.
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E. SCHNITZLER, F. J. COSTA, R. R. ALMEIDA, M. A. CARVALHO-FILHO, L. G. LACERDA, G. BANNACH 7-15
TOTAL CAROTENOID CONTENT OF SHRIMP COMMERCIALIZED IN FLORIANOPOLIS/SC AND EVALUATION OF COLOR PREFERENCE FOR CONSUMERS
Teor de carotenoide total de camarões comercializados em Florianópolis/SC e avaliação da preferência dos consumidores em...
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J. PARISENTI, C.C.S. BRITO, V.L.C.G. TRAMONTE, L.H. BEIRãO, C.C. MOREIRA, F. OURIQUE 17-20
TESTES DE ACEITAÇÃO EM AMOSTRAS DE CACHAÇA: AVALIAÇÃO DE MÉTODOS ESTATÍSTICOS E DE NÚMERO MÍNIMO DE JULGADORES
A comparative study of sensory acceptance tests of cachaça samples – the most apropriate methods and minimum judges numbers
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D.G. GUAGLIANONI, J.B. FARIA 21-25
DESENVOLVIMENTO DE IOGURTE LIGHT COM EXTRATO DE ERVA-MATE (ILEX PARAGUARIENSIS ST. HIL) E ADIÇÃO DE PROBIÓTICOS
Formulation of light yogurt using extract of mate tea (Ilex paraguariensis St. Hil) and probiotic addition.
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H. TREICHEL, D. PRECI, A. CICHOSKI, A. VALDUGA, D. DE OLIVEIRA, E. VALDUGA, G. TONIAZZO, R. CANSIAN 27-38
AVALIAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA, MICROBIOLÓGICA E CONTAGEM DE CÉLULAS SOMÁTICAS DE LEITES PASTEURIZADOS COMERCIALIZADOS NO MUNICÍPIO DE DIAMANTINA-MG
Physicochemical, microbiological and somatic cell count evaluation of pasteurized milk marketed in ...
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B.T. SANTIAGO, C.V. PIRES, P.S. COSTA SOBRINHO, A.S. SANTOS, J.M. DOS SANTOS 39-44
CARACTERÍSTICAS FÍSICAS, QUÍMICAS E ATIVIDADE ANTIOXIDANTE DE FRUTOS DE MATRIZES DE CAJAZEIRA NO ESTADO DO PARÁ
Physical and chemical characteristics of matrices of yellow mobin fruits in the state of Pará
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A.V. CARVALHO, M.A. CAVALCANTE, C.L. SANTANA, R.M. ALVES 45-53
ANÁLISE DE SÓDIO EM PREPARAÇÕES HABITUALMENTE CONSUMIDAS EM RESTAURANTES SELF SERVICE
Sodium analysis in foods normally consumed on self service restaurants.
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M.G. NEUMANN SPINELLI, L.M. KAWASHIMA, E.M. EGASHIRA 55-61
ELABORAÇÃO DE UMA BARRA DE CEREAL DE QUINOA E SUAS PROPRIEDADES SENSORIAIS E NUTRICIONAIS
Establishment of a cereal bar with quinoa and its sensorial and nutritional properties.
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F.D. DA SILVA, S.H. PRUDêNCIO, C.F. PANTE, A.B. RIBEIRO 63-69
APROVEITAMENTO DO ALBEDO DO MARACUJÁ NA ELABORAÇÃO DE DOCE EM MASSA E ALTERAÇÕES COM O ARMAZENAMENTO
Use of the passion fruit’s albedo in preparation of marmalade and changes with storage.
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M.V. DIAS, S.V. BORGES, L.F. OLIVEIRA, R.M. NASCIMENTO, G.P. CAMILLOTO 71-78
CARACTERIZAÇÃO DO FRUTO DA OLIVEIRA (VARIEDADE CAROLEA) CULTIVADA NA REGIÃO SUL DO BRASIL
Characterization of olive (Carolea variety) cultivated in the Southern Region of Brazil.
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V.R. PESTANA-BAUER, F.L. GOULARTE-DUTRA, R.C. ZAMBIAZI 79-87
CONDIÇÕES HIGIÊNICO-SANITÁRIAS DO COMÉRCIO DE ALIMENTOS EM VIA PÚBLICA EM UM CAMPUS UNIVERSITÁRIO
Hygienic and sanitary conditions of the informal food trade on the streets in a University Campus
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L.I.M. MOREIRA DA SILVA, P.M.P. THÉ, G.S. FARIAS, B.M.A. TELMOS, M.P. FIúZA, C.C. CASTELO BRANCO 89-95
AVALIAÇÃO DOS EFEITOS DA COCÇÃO E IRRADIAÇÃO NA COMPOSIÇÃO DO FEIJÃO CARIOCA (PHASEOLUS VULGARIS L.)
Evaluation of cooking and irradiation effects on the composition of carioca bean (Phaseolus vulgaris L.).
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P. BRIGIDE, S.G. CANNIATTI-BRAZACA 97-102
QUALIDADE NUTRICIONAL DOS LIPÍDIOS DE TILÁPIAS (OREOCHROMIS NILOTICUS) ALIMENTADAS COM RAÇÃO SUPLEMENTADA COM ÓLEO DE SOJA
Nutritional quality of lipids tilapia (Oreochromis niloticus) fed with supplemented diets with soybean oil.
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I.B. TONIAL, C.E.C. BRAVO, N.E. SOUZA, M. MATSUSHITA, W.M. FURUYA, J.V. VISENTAINER 103-112
AVALIAÇÃO DE BOAS PRÁTICAS E CONTAGEM MICROBIOLÓGICA DAS REFEIÇÕES DE UMA UNIDADE DE ALIMENTAÇÃO HOSPITALAR, DO MUNICÍPIO DE SÃO MIGUEL DO GUAMÁ – PARÁ
Evaluation of good practice and counting microbiological of food supply unit for a ...
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J.K.R. FARIAS, M.M.S. PEREIRA, E.L. FIGUEIREDO 113-119
DESENVOLVIMENTO DE PRÉ-MISTURA DE PÃO DE QUEIJO COM FIBRA DE SOJA – FIBRARICH
Development of a powder for the preparation of cheese bread enriched with soy fi ber – Fibrarich.
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S.H. FLORES, P.T. ROSA 121-127
COMPOSIÇÃO CENTESIMAL E MINERAL DA ALFARROBA EM PÓ E SUA UTILIZAÇÃO NA ELABORAÇÃO E ACEITABILIDADE EM SORVETE
Centesimal and mineral composition of powdered carob and its use on preparation and acceptability of an ice cream.
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C.A.M. PEREIRA, D.R. SABATINI, K.M. SILVA, M.E. PICININ, V.R. DEL SANTO, G.B. SOUZA 129-136
APRESENTAÇÃO DA REFEIÇÃO VERSUS DESPERDÍCIO DE ALIMENTOS NA ALIMENTAÇÃO DE PACIENTES ONCOLÓGICOS
Presentation of meal versus food waste in the oncologic patients feeding.
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P.M. ROLIM, K.M. SOUZA, L.P. FILGUEIRA, L.C. SILVA 137-142
ELABORAÇÃO, COMPOSIÇÃO QUÍMICA E AVALIAÇÃO SENSORIAL DE SOBREMESAS LÁCTEAS ACHOCOLATADAS COM ABACATE
Preparation, chemical composition and sensory test of milky chocolate desserts with avocado.
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N. SOLER, A.G. BATISTA, C.A.M. FARIA, D.G. GONZAGA, J.M.M. LOPES, N.V. DESSIMONI-PINTO 143-148
DESENVOLVIMENTO DE NÉCTARES MISTOS À BASE DE MANGA E CAJÁ ENRIQUECIDOS COM FRUTOOLIGOSSACARÍDEOS OU INULINA
Development of mixed nectars made of caja and mango enriched with fructooligosaccharides or inulin.
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L.M.R. SILVA, A.S. LIMA, G.A. MAIA, R.W. FIGUEIREDO, P.H.M. SOUSA, J.S.S. LIMA 149-154
FORMULAÇÃO DE EXTRATO AQUOSO DE TREMOÇO BRANCO (LUPINUS ALBUS L.) ADICIONADO DE SUCO DE PITANGA UTILIZANDO METODOLOGIA DE SUPERFÍCIE DE RESPOSTA
Formulation of an aqueous extract of white lupine (Lupinus albus L.) with pitanga juice using...
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J.A. BOTARO, D. BORSATO, J.P. BATISTUTI 155-163


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