Vol. 24, No 3 (2013)

Sumário

Expediente Resumo PDF
 

Artigos Originais / Original Articles

Evaluation of body fat composition in Brazilian women by anthropometry, bioimpedance and dual energy x-ray absorptiometry
Avaliação da gordura corporal em mulheres brasileiras por antropometria, bioimpedância e absortometria radiológica de...
Resumo PDF
D.C.F. LOPES, M.P.C. SILVESTRE, M.R. SILVA, V.D.M. SILVA, L.M. GERALDI, R.B.D. CAMPOS, L.L. AMORIN, T.G. MOREIRA 266
UTILIZAÇÃO DE BERTALHA (ANREDERA CORDIFOLIA (TEN.) Steenis) E ORA-PRO-NOBIS (PERESKIA ACULEATA MILL.) NA ELABORAÇÃO DE PÃES
Resumo PDF
C.S. MARTINEVSKI, V.R. OLIVEIRA, A.O. RIOS, S.H. FLORES, J.G. VENZKE 272
COMPOSIÇÃO EM ÁCIDOS GRAXOS E ESTABILIDADE LIPÍDICA EM ACARAJÉ DA BAHIA
Fatty Acids composition and lipid stability in Bahia´s Acarajé.
Resumo PDF
B.A.S. MACHADO, I.L. NUNES, J.F.M. CRUZ, A.B. ROCHA, M.A.L.C. JESUS, A.R.C. ALVES, F.F. PADILHA, J.I. DRUZIAN 282
VALIDAÇÃO DE UM NOVO MÉTODO ANALÍTICO PARA QUANTIFICAÇÃO DE ÁCIDO FÓLICO POR ESPECTROFOTOMETRIA-UV
Validation of a new analytical method spectrophotometric for quantifi cation of folic acid.
Resumo PDF
W.M. SILVA, F.R. SANTOS, J.P. BATISTUTI 290
DETERMINAÇÃO DE CU, NI E ZN POR ICP-MS EM INFUSÕES DA ERVA-MATE COMERCIALIZADAS NAS REGIÕES DO SUL DO BRASIL
Determination of Cu, Ni and Zn by ICP-MS infusions of yerba-mate commercialized in the regions of southern Brazil.
Resumo PDF
A.P.F. SAIDELLES, R.M. KIRCHNER, E.M.M. FLORES, N.Z. SANTOS, J.K. BENEDETTI, L.C. CRUZ 298
CRESCIMENTO DE MICRO-ORGANISMOS PSICROTRÓFICOS EM LEITE CRU REFRIGERADO
Growth of psychrotrophic microorganisms in refrigerated raw milk
Resumo PDF
J.M. SANTOS, C.V. PIRES, P.S. COSTA SOBRINHO, A.S. SANTOS 302
QUALIDADE BACTERIOLÓGICA DE ÁGUA MINERAL COMERCIALIZADA EM TANGARÁ DA SERRA-MT
Bacteriological quality of bottled mineral water marketed in Tangará da Serra-MT
Resumo PDF
B.W. ZAGO, M.L.S. CARVALHO, I.F. CARVALHO 308
AVALIAÇÃO DA QUALIDADE MICROBIOLÓGICA DE PRESUNTOS FATIADOS, COMERCIALIZADOS NO MUNICÍPIO DE FRANCISCO BELTRÃO, PARANÁ
Evaluation of microbiological quality of sliced hams, marketed in the municipality Francisco Beltrão, Paraná.
Resumo PDF
J.P. FACHINELLO, K.B.P.B. CASARIL 314
DETECÇÃO DE STAPHYLOCOCCUS AUREUS ATRAVÉS DA TÉCNICA DE REAÇÃO EM CADEIA DA POLIMERASE (PCR), EM AMOSTRAS DE LEITE BOVINO IN NATURA OBTIDAS DE PRODUTORES NO SUL DO BRASIL
Detection of Staphylococcus aureus using the technique of polymerase ...
Resumo PDF
C. DIEDRICH, A. POZZOBON, D.M. KICH, C. AGOSTINI, I.C. BUSTAMANTE FILHO, C.F.V. SOUZA 320
Efeito do processamento sobre os teores de oxalato e tanino em maxixe (Cucumis anguria L.), JILÓ (Solanum gilo), feijão verde (Vigna unguiculata (L.) E feijão andu (Cajanus cajan (L.) Mill SP)
Effect of processing on oxalate and tannin...
Resumo PDF
C.M.J. BENEVIDES, R.D.B. SOUZA, M.V.S. SOUZA, M.V.L. SILVA 328
CARACTERIZAÇÃO DA COMPOSIÇÃO CENTESIMAL E MINERAL DE DIFERENTES CULTIVARES DE FEIJÃO COMUM CRUS E COZIDOS
Characterization of the composition proximal and mineral of different cultivars of common bean raw and cooking.
Resumo PDF
M.O. SILVA, P. BRIGIDE, S.G. CANNIATTI- BRAZACA 336
BOLO COM FARINHA DE PUPUNHA (BACTRIS GASIPAES): ANÁLISE DA COMPOSIÇÃO CENTESIMAL E SENSORIAL
Cake with pupunha fl our (Bactris gasipaes): analysis of the centesimal and sensory composition.
Resumo PDF
S. KAEFER, A.O. FOGAÇA, C.R. STORCK, V.R. KIRSTEN 342
AVALIAÇÃO DO ALMOÇO SERVIDO EM UMA UNIDADE DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, SEGUNDO OS CRITÉRIOS DO PROGRAMA DE ALIMENTAÇÃO DO TRABALHADOR
Evaluation of lunch served in a foodservice unit, according to the workers’ food program
Resumo PDF
N.S. CARNEIRO, S.C.C. SOUZA, C.M.A. MOURA 348
Baixa renda entre os idosos participantes da terceira idade está associada à qualidade da dieta
Low income elderly between participants of the third age is associated with the quality of diet
Resumo PDF
I.C.M.E. ABREU, G.M. GUIMARÃES, R.R. SILVA, S.M.R. RIBEIRO, H.S.D. MARTINO 358
ANEMIA GESTACIONAL: PREVALÊNCIA E ASPECTOS NUTRICIONAIS RELACIONADOS EM PARTURIENTES DE UM HOSPITAL PÚBLICO DO SUL DO BRASIL
Anemia in pregnancy: prevalence and related nutritional aspects in parturients of a public hospital of southern Brazil
Resumo PDF
V.W. ELERT, A.K.F. MACHADO, C.A. PASTORE